1. Cara makan, kenapa kita gunakan tangan?
Mengikut
cara Rasulullah s.a.w, sebelum baginda makan, baginda saw akan
mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya, lalu Rasullah saw
akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan makanan
tersebut. Mengapa?
Kerana kedua belah tangan kita
ada mengeluarkan 3 macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan
kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan
kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman
(digestion), ia merupakan the first process of digestion. Mengapa
menghisap garam?
Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita.
Dua
cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral.
Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah)
inilah yg paling berkhasiat untuk kita. Kenapa garam?
Selain
dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang
paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, dihospital-hospital, the
first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium
Chloride, iaitu GARAM. Garam juga dapat menghalang sihir dan
makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.
2. Cara Rasulullah mengunyah
Rasulullah
akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu
betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.
3. Membaca Basmalah (Bismillahirrahma Nirrahim).
Membaca
Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan
racun ada membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca
maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu. Cara
Rasulullah minum.
Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram.
Jangan
kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum.
Kerana apabila kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan
meneguk air dan dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan
menghembuskan nafas dari hidung kita.
Kerana apabila kita
hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yang apabila
bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka,
menyebabkan minuman itu menjadi acidic.
Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas. Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis...-NUR ADINNA ADLIN-
No comments:
Post a Comment